Honnan tudod, hogy Internetfüggő vagy?

Az Internetfüggőség olyan szenvedélybetegség, akár az alkoholizmus vagy a drogfüggés. Igaz, kevésbé rombolja az egészséget, az ember józanul töltheti napjait, legális, és anyagi csődbe sem juttat. De ez nem jelenti, hogy elhanyagolhatjuk a veszélyeit, mivel az életminőségre és emberi kapcsolatokra jelentős lehet ennek a zavarnak a romboló hatása is.

Felmerül a kérdés: honnan tudhatjuk, hogy baj van. Manapság sokan töltik napjaikat a számítógép előtt, vajon mindannian internetfüggők volnának? A következő három jelből sejthető, hogy veszélyeztet minket a netfüggőség (vagy már bele is esett a csapdába).

Az egyik, ha több az Internettel töltött idő a tervezettnél. A sok netezés önmagában nem jelent semmit. Akinek a munkájához tartozik, napi 8-10 órát is ülhet gép előtt, ettől még nem számít függőnek. A legárulkodóbb jel, ha többet Internetezünk, mint terveztük: egy órát akartunk vele foglalkozni, és elment vele három. Ez a kontrollvesztés jelensége, aminek legbiztosabb jele, ha valaki már szégyelli az internetezéssel töltött időt, és nem szívesen „vallja be”, mennyit is ül gép előtt. Ez arról árulkodik, hogy kicsúszott kezéből az irányítás, és a gép foglyává vált.

A másik árulkodó jel, ha romlik az életminőség. A szenvedélybetegségek szomorú következménye, hogy hat az életvitelre, beszűkíti azt. Nincs ez másképp az internetfüggőséggel sem. Az ember egy idő után elhanyagolja családi, baráti kapcsolatait, a munkája rovására megy, beszűkül az élete. Az egészséges ember számára új lehetőségeket ad az Internet, a függőtől elveszi azokat.

A harmadik jel, hogy az internetfüggő számára a világháló hozzáférhetetlensége ugyanúgy megvonási tüneteket okoz, mint az alkohol hiánya az alkoholfüggőnek. Számítógép vagy Internetkapcsolat nélkül erős feszültséget él át, ami mindaddig fokozódik, míg vissza nem áll a netkapcsolat, vagy gép elé nem kerül újra. Az a különbség az egészséges és a szenvedélybeteg között, hogy bár mindkettő szidkozódhat, ha váratlanul megszakad az összeköttetés a világhálóval, az egészséges ember idővel más elfoglaltságba kezd, képes kezelni a problémával járó stresszt, míg a netfüggőt egyedül az nyugtatja meg, ha újból helyreáll az internetkapcsolat.

Vajon miért épp az Internet leselkedik veszélyként ránk annyi szokás és használati eszköz közül? Valójában bármitől függővé válhat az ember, de vannak olyan dolgok, amik sokkal könnyebben váltanak ki ilyen hatást. Az Internet azért sorakozik be az alkohol, drogok, cigaretta, szerencsejáték stb. mellé, mert azonnali kielégülést kínál. A neten minden gyorsan zajlik: nem kell kis lépésekben barátkozni, közös programokat szervezni, csak belépünk egy chat-oldalra, és máris társaságban találjuk magunkat. Nem kell száz helyről összegyűjteni az információkat a minket érdeklő személyről vagy eseményről: csak beütjük a szót a keresőbe, és máris katonás sorban állnak előttünk a fotók, videók, írások. Erőfeszítés nélküli azonnali jutalom, ez a kulcsa a veszélynek. Az ember hirtelen korlátlan lehetőségek birtokában érzi magát, miközben észrevétlenül elveszti rendelkezését saját ideje, életvitele fölött. Ha ez megtörtént, nagyon nehéz önerőből megálljt parancsolni magunknak.

A legjobb ellenszer itt is a megelőzés. Addig kell határt szabni, míg még kezünkben az irányítás. A függőségek kockázatát nagyban csökkenti, ha sikeresnek éljük meg, jól érezzük magunkat az élet más területein. Akinek jók az emberi kapcsolatai, kevésbé fog elmerülni a chatszobák virtuális világában.

A Waldorf Pedagógiai Intézet újabb előadás-sorozatában pszichológusok vezetnek be a szülők iskolájának gondolatvilágába.
Fontos kérdésekben segítenek eligazodni: Mi az, hogy élő tudás? Lehet-e élővé tenni a holt tudást? - A digitális kor értékválsága új kihívások elé állítja a mai szülőket. Hogyan lehet ebben a változó világban egészséges gyerekeket nevelni? - Miért olyan félelmetes felnőtté válni? - Családi kommunikáció - megértjük egymást félszavakból is?

A kötet szerzői: Bakonyi Anna, Cziglán Karolina, Nemes Éva, Purebl György, S.Pintye Mária, Tari Annamária, Vajna Virág,
Vekerdy Tamás

A kötet megvásárolható a nagyobb könyvesboltokban és a
Saxum Kiadó webáruházában

Népszerű bejegyzések