Tökéletlen szülők, boldog gyerekek

A gyereknevelés nem autószerelés. - Ez az egyik üzenete a nemrég megjelent Tökéletlen szülők, boldog gyerekek című könyvnek. Számos gyereknevelésről szóló könyvet találhatunk, amik megmondják a tutit: ezt tedd, ha hisztizik a gyerek, így bírd szófogadásra… Ez a könyv azt állítja, minden szülő és minden gyerek más és más, ezért senkinek sem sikerülhet nevelési receptkönyv alapján remek szülővé válnia. Mindenki csinálhatja jól, de ehhez az nyújt segítséget, ha megtanul elfogadó együttérzéssel viszonyulni önmagához és a gyermekhez is. Hogy ezt hogyan lehet, ahhoz igyekszem segítséget nyújtani a könyvben sok konkrét példán keresztül.

Hajlamosak vagyunk a nevelésről úgy beszélni, mint egy kétszemélyes ügyről. Mintha anya, vagy jó esetben anya és apa párhuzamosan, egymás mellett nevelné a gyereket, ki-ki hatna rá a maga módján. Holott a gyereket legalább annyira befolyásolja a szülők egymáshoz fűződő kapcsolata, a család egyensúlya, de még a szülők felmenőkhöz fűződő attitűdje is, hiszen sokszor onnan merítik lendületüket, vagy éppen félelmeiket. A könyvben igyekszem komplexebben vizsgálni a szülőséget, semmint anyai, apai praktikák gyűjteményét. „Az erő legyen veled” – mindenki számára ismerős mondat. De honnan is merítsünk Erőt, ha gyereknevelésről van szó? Például onnan, hogy más módon nézünk rá őseink történetére, mint ahogy eddig tettük. Ehhez is kapaszkodót nyújt a könyv.

Tudjuk, de sokszor nem veszünk róla tudomást, hogy a családok sokfélék. Vannak egyszülős családok, vannak szivárványcsaládok, mozaikcsaládok, van, ahol örökbefogadott gyereket nevelnek. Ezeknek a szülőknek az életében felmerülhetnek olyan dilemmák, kérdések, amikkel egy klasszikus, „szabályos” családban élő anya vagy apa nem is találkozik. A Tökéletlen szülők, boldog gyerekek kitér a nem hagyományos családban élőket foglalkoztató főbb kérdésekre is. És nem mellékesen: az apákra. Talán furcsa, hogy miért szól a könyv külön is hozzájuk, miközben persze az egész szól nekik is. Napjainkban megfigyelhető némi zavar azzal kapcsolatban, hogyan beszélünk az apákról, az apákhoz. Egyrészt egyre inkább természetes (elvi szinten), hogy az apák is részesei a gyereknevelésnek, mégis az a tapasztalat, sokszor nem számolunk velük. Nem mindenkinek könnyű ilyen helyzetben egyenrangú szülőként tekintenie magára apaként. És sok férfi van, akiben megvan az elhatározás, hogy teljes értékű szülő legyen, ám az ő apja még nem tudta ezt felvállalni, így igazi, jó minta nélkül kell belevágnia. Erről is szól a könyv.

Szülőknek szól, akik vágynak rá, hogy jól csinálják, de a maguk módján, a saját személyiségük szerint szeretnék, és ehhez akarnak biztatást, támogatást kapni. Szülőknek, akik olykor hajlamosak elbizonytalanodni, szorongani, akiket kétségek is gyötörnek. Tehát minden szülőnek.

Sajtómegjelenések >>>

A kötet megvásárolható a könyvesboltokban
vagy megrendelhető 
ingyenes szállítással az alábbi linken:

Tökéletlen szülők, boldog gyerekek

A Waldorf Pedagógiai Intézet újabb előadás-sorozatában pszichológusok vezetnek be a szülők iskolájának gondolatvilágába.
Fontos kérdésekben segítenek eligazodni: Mi az, hogy élő tudás? Lehet-e élővé tenni a holt tudást? - A digitális kor értékválsága új kihívások elé állítja a mai szülőket. Hogyan lehet ebben a változó világban egészséges gyerekeket nevelni? - Miért olyan félelmetes felnőtté válni? - Családi kommunikáció - megértjük egymást félszavakból is?

A kötet szerzői: Bakonyi Anna, Cziglán Karolina, Nemes Éva, Purebl György, S.Pintye Mária, Tari Annamária, Vajna Virág,
Vekerdy Tamás

A kötet megvásárolható a nagyobb könyvesboltokban és a
Saxum Kiadó webáruházában

Népszerű bejegyzések