Testképzavar, testdiszmorfia

Testképzavar, testdiszmorfia
A legtöbb embernek a testképzavarról egyértelműen az anorexia és a bulímia jut eszébe, és sokan hiszik, hogy a probléma csak a nőket érinti. Valójában széleskörű problémáról van szó, aminek sokféle megjelenési formája lehet. Nem minden testképzavar jár együtt evési zavarral. Gondoljunk azokra, akik nagynak vélt orruk, kicsinek tartott mellük, vagy nem elég sűrű hajuk miatt szenvednek. Testdiszmorfiának nevezik azt a zavart, amikor a személy beképzel vagy felnagyít valamilyen testi szabálytalanságot, és az ezzel való foglalkozás, ellene való küzdés meghatározza mindennapjait. Ahogy minden pszichés betegségnek, ennek is vannak persze fokozatai: kezdve attól az embertől, aki többször ellenőrzi a tükörben, elég jól takarja-e frizurája elálló (vagy annak hitt) füleit, egészen addig, aki plasztikai műtétek tömegének veti alá magát, mert akármennyit is csíptek le orrából, ő tükörbe nézve még mindig nagynak és ormótlannak látja azt. Ugyanebbe a betegségtípusba tartozik, mikor az ember amiatt aggódik, kellemetlen testszaga van, hiába tett meg mindent ellene.



Az anorexiára ellentétének is szokták tartani az izomdiszmorfiát, ami első sorban férfiak betegsége. Ahogy a nőkre az a kulturális elvárás vonatkozik, legyenek karcsúak és törékenyek, a férfiak számára az izmos testalkat a kívánatos. Az izomdiszmorfiások (vagy más néven: inverz anorexiások) bármilyen kigyúrtak is már, véznának, nyeszlettnek látják magukat a tükörben. Mindent megtesznek, hogy izmosabbakká váljanak, naponta több órát edzenek, és sokan az egészségre is veszélyes izomtömeg fokozó szteroidokat szednek. Hozzá kell tenni, bár az anorexiát női, az izomdiszmorfiát férfibetegségnek tartják, a nemi túlsúly nem jelent kizárólagosságot. A férfiak körében is létezik a soványság ideálja, különösen a meleg férfiak között, és persze ismerünk kifejezetten izmos, kigyúrt nőideálokat is, akiket ugyancsak sokan követnének. Összefügg ez a nőiségről alkotott felfogás változásával: ma már nemcsak csinosnak, de erősnek, keménynek, célratörőnek is kell lennie az ideális nőnek, amit mi jeleníthetne meg látványosabban, mint a kidolgozott izomzat.


Sokszor elhangzik a kérdés: ki a hibás? És általában kéznél van a válasz: a média. A média tényleg nem javít a helyzeten, azonban ne felejtsük el, vannak, akik teljesen immúnisak a plakátokra, magazinokra, reklámarcokra. A család ebben a témában is meghatározó, a legfontosabb az, a szülők ellátják-e kellő védőpajzzsal a gyermeket: olyan stabil önértékeléssel, hogy ne kapjanak kétségbeesetten külső kapaszkodók után. A kulcs az „oké vagyok” érzés kialakítása, azé a tudaté, hogyha nem is vagyunk tökéletesek, alapvetően rendben lévő, értékes a személyiségünk. A testkép- és evészavaros emberek úgy vélik, speciális erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy elfogadhatók, elég értékesek legyenek önmaguk és a társadalom számára.

Ha valaki a fent vázolt problémákat veszi észre magán, sokféle módszer, lehetőség közül választhat, hogy segítséget kapjon. Minden pszichológiai iskolának megvan a maga válasza arra, hogyan kezelhetők a testképzavarok. Nincs egyetlen üdvözítő megoldás, mert a kialakulás története más és más lehet egyénenként. A családterápia jelentős eredményeket ért el az anorexia kezelésében, mert rájöttek, az evészavar gyakran családi diszfunkció kifejeződése. Másoknak a csoport- vagy egyéni terápia a testhezálló. Egy biztos: nem érdemes feladni, mert jelentősen javul annak az életminősége, aki sikeresen megszabadul ettől a betegségtől.

A Waldorf Pedagógiai Intézet újabb előadás-sorozatában pszichológusok vezetnek be a szülők iskolájának gondolatvilágába.
Fontos kérdésekben segítenek eligazodni: Mi az, hogy élő tudás? Lehet-e élővé tenni a holt tudást? - A digitális kor értékválsága új kihívások elé állítja a mai szülőket. Hogyan lehet ebben a változó világban egészséges gyerekeket nevelni? - Miért olyan félelmetes felnőtté válni? - Családi kommunikáció - megértjük egymást félszavakból is?

A kötet szerzői: Bakonyi Anna, Cziglán Karolina, Nemes Éva, Purebl György, S.Pintye Mária, Tari Annamária, Vajna Virág,
Vekerdy Tamás

A kötet megvásárolható a nagyobb könyvesboltokban és a
Saxum Kiadó webáruházában

Népszerű bejegyzések