Ikrekkel az élet

Sok kérdés felmerül az ikrek nevelésével kapcsolatban. Vajon mennyire kívánnak speciális bánásmódot? Különösen az egypetéjű ikrek nevelése vet fel kényes kérdéseket, akik külsőre megtévesztésig hasonlítanak. Náluk különösen fontos, hogy a szülők bátorítsák, hogy individuumként is megélhessék magukat. Javasolt, hogy ne hordjanak egyforma ruhát, egyforma frizurát, és hogy a szülő szólítsa meg őket külön-külön is, nevükön, ne mindig csak úgy beszéljen hozzájuk, hogy „ikrek, gyertek ide”, „ikrek, mi újság veletek?”. Tehát ne úgy kezeljük őket, mint egy személyt két testben, hanem mint két külön embert, akik történetesen hasonlítanak külsőleg.

Persze, az ikrek között általában különösen szoros kapcsolat alakul ki, és ebbe nem szabad erőszakosan beavatkozni, akaratuk ellenére szétválasztani őket. Óvodába még nyugodtan járjanak egy csoportba. Iskolában érdemes megpróbálkozni azzal, hogy bár egy helyre járnak, így találkozhatnak szünetben, de lehetőleg külön osztályba. Persze, ez múlik azon is, ők mennyire nyitottak erre. Mindenképp érdemes segíteni őket abban, hogy kialakíthassák a saját életüket is, még ha a kettőjük közti kötelék örökké fontos is marad. De tudjanak külön is barátkozni, legyen külön életük. Ez azért fontos, mert egyrészt később, a párválasztásnál, családalapításnál probléma lehet, ha egyáltalán nem léteznek egymás nélkül, másfelől azért, mert gyakran dominánsabb az egyik fél. Ilyenkor a másikat segíteni kell abban, hogy ő is kibontakozhasson, ne élje egész életét a másik árnyékában.
A Waldorf Pedagógiai Intézet újabb előadás-sorozatában pszichológusok vezetnek be a szülők iskolájának gondolatvilágába.
Fontos kérdésekben segítenek eligazodni: Mi az, hogy élő tudás? Lehet-e élővé tenni a holt tudást? - A digitális kor értékválsága új kihívások elé állítja a mai szülőket. Hogyan lehet ebben a változó világban egészséges gyerekeket nevelni? - Miért olyan félelmetes felnőtté válni? - Családi kommunikáció - megértjük egymást félszavakból is?

A kötet szerzői: Bakonyi Anna, Cziglán Karolina, Nemes Éva, Purebl György, S.Pintye Mária, Tari Annamária, Vajna Virág,
Vekerdy Tamás

A kötet megvásárolható a nagyobb könyvesboltokban és a
Saxum Kiadó webáruházában

Népszerű bejegyzések